irritabel tyktarm

 

Har du irritabel tyktarm (colon irritabile), forstoppelse, diarré, oppustet mave, luft i maven, stomi eller en inflamatorisk tarmsygdom? Low FODMAP Diet fjerner generne ved ovenstående lidelser for 75-80 % af de personer, der prøver diæten. Læs hvordan Diætisten i Helsingør arbejder med diæten her.

Diætisten i Helsingør er certificeret Low FODMAP-behandler og arbejder efter de nyeste anbefalinger – også ved kronisk forstoppelse.

På siden her kan du også finde kostråd ved divertikler.

 

Hvad er mavegener og hvad skyldes de?

Problemer i fordøjelsen kan vise sig på forskellige måder. Symptomerne kan være forstoppelse, diarre, eller periodevis det ene eller det andet. Mange fortæller at de har luft i maven, er oppustede og kan opleve en udspilet mave. Når man ikke fejler noget (fx laktoseintollerance eller cøliaki) kaldes disse gener samlet for irritabel tyktarm. Mange vil inden de søger diætist have været til undersøgelser af tarmen, og får så at vide at de ikke har en alvorlig sygdom, men symptomerne er der jo stadig, og det kan være her at det er et forsøg værd med en kostjustering, undersøgelser viser at ca 70- 80% vil opleve en betydelig bedring ved at ændre i kosten.

Irritabel tyktarm er noget de fleste oplever, oftest periodevis, det kan skyldes mange ting, at man pludselig oplever at have ondt i maven eller være forstoppet eller have diarre og luft i maven. Det kan være efter en omgang maveinfluenza eller en penicillin behandling. Det kan også forekomme i forbindelse med stress, da der er en nervemæssig forbindelse fra hjerne til tarm. Grunden kan være en ændring i tarmfloraen, en ændring i tarmens bevægelser eller en ændring i din tarmslimhinde som sætter gang i irritabel tyktarm, forstoppelse, ondt i maven, luft i maven.

 

Sådan behandler jeg mavegener

Irritabel tyktarm eller ondt i maven? En omlægning af din kost kan være det, der kan hjælpe dig af med dine gener.

Diætisten bruger sin viden og erfaring på området til at identificere, hvad det er du kan ændre i din kost. Udover en ændring i din kost, vil diæten Low FODMAP Diet enten bruges helt, eller delvist.

Mange af de gener jeg ser, bunder i en generel forstoppelse og her har jeg god erfaring med at bruge rugbrød, da fibrene herfra er gode. Desuden har fiberkost, som er et hvedeklid produkt, hørfrø og kiwi også vist sig at have en positiv effekt. Mængderne varierer fra person til person.

I klinikken har jeg også erfaring med at behandle børn med forstoppelse eller træg afføring.

 

Forstoppelse

Hård mave, træg mave og måske går der flere dage mellem at du kommer på wc. Måske er det hver dag, men du føler at du ikke bliver tømt. Følge symptomer her er ofte luft i maven og ondt maven. Årsagen kan ligge i hvad du spiser. Erfaringsmæssigt ser jeg årsager som:

  1. Uregelmæssige kostvaner
  2. Måltider som springes over
  3. Mange grøntsager og få brød fibre
  4. Ubalance i tarmflora ( justeres ved at sørge for at du får mange slags fibre og supplere med et tilskud at mælkesyre bakterier.

 

Case: Mia, et opdigtet navn, en aktiv ung kvinde, havde de sidste mange år kun haft afføring ca. hver 14.dag. Spiste uregelmæssigt, dagligt slik, men almindelig dansk varieret aftensmad. Efter 14 dage med alle mine justeringer var der nu bonus hver dag.

 

Forstoppelse hos børn

Mange af de voksne jeg ser, kan fortælle at de allerede havde problemer som barn. Også her bruger jeg de samme redskaber som til voksne, men alder og vægt tages naturligvis med i vurderingen.

Barnets kosthistorie er altid udgangspunktet for analysen, et barn med forstoppelse kan sagtens spise sundt, og alligevel  være forstoppet, kost anbefalingerne  vil derfor altid blive tilpasset hvert enkelt barn.

 

Diarre

Nogle har både forstoppelse og diarre, her vurderer vi sammen hvilken gener som er mest dominerende, er det forstoppelsen så vil vi arbejde på den.

Hvis diarre er genen, så vil jeg efter en gennemgang af kosten vurdere hvilken af de store syndere på dette område vi skal gå efter. Det kan være:

  1. Måske tåler du ikke laktose – også selvom du er testet og der ikke er fundet noget.
  2. Måske tåler du ikke så meget fructose ad gangen, og har fructose malabsorbtion.
  3. Måske spiser du for sundt! Nogle tarmsystemer tåler ikke store mængder groft fra rå grøntsager og meget kerneholdigt rugbrød.
  4. Måske er der ikke en årsag og en periode med diæten Low FODMAP Diet, hvor vi fjerner visse af kulhydraterne.
  5. Hos nogen kan det også være at man ikke fordøjer fedt så godt.

 

Oppustet og luft i maven

At have luft i maven eller være oppustet, vil ofte skyldes at man har hård mave grundlæggende eller har diarre. Hvis ikke dette bliver bedre når dette afhjælpes, vil diæten Low FODMAP Diet også her kunne bruges.

 

Irritabel tyktarm

Denne betegnelse bruges når man har gener som forstoppelse, ondt i maven, diarre, luft i maven og samtidig ikke fejler noget alvorligt, f.eks. cøliaki eller anden tarm sygdom. Mange vil opleve en frustration, fordi man efter endt undersøgelse ikke føler sig hjulpet, blot har fået vished for at det ikke er alvorligt. Men der er hjælp at hente, en analyse af problemet hos diætist vil kunne fjerne problemet eller reducere genen betydeligt.

I Australien hvor diæten Low FODMAP Diet kommer fra, anbefaler man at altid starte op på denne diæt med hjælp fra diætist, Low FOODMAP Diet er mere et redskab end en diæt man skal leve efter.

Book en tid

 


 

Fandt du ikke det du ledte efter? Så se her